Sinüs Ameliyatları Ne Zaman Yapılır?
Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) günümüzde kronik sinüs iltihapları, tümörleri ve kafa kaidesi defektlerinin tedavisinde güncel tedavi seçeneği olarak sıklıkla yapılan cerrahilerden birisidir.
Kafatası içerisinde yer alan ve burun boşluğundan havalanan boşluklara sinüs (paranazal sinüs) adı verilmektedir. Toplam beş çift sinüs boşluğu mevcuttur; Yanak sinüsleri (maksiler sinüs), alın sinüsü (frontal sinüs), gözler arasındaki sinüsler (ön ve arka etmoid sinüsler) ve kafa içi sinüsü (sfenoid sinüs).
Burnun içerisini döşeyen mukoza örtüsü aynı zamanda sinüslerin içini de döşer ve mukozasındaki salgı bezleri sümük (mukus) üretir. Sinüsler soluduğumuz havanın temizlenmesinde, kafatasının daha hafif olmasına ve sesimizin karakteristik şekilde oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Burundaki tıkanıklık oluşturan burun içi eğrilikler (septum deviasyonu), polipler, burun eti büyümeleri (konka hipertrofileri) sinüslerin de havalanmasını ve boşalmasını bozarak sinüzite neden olabilir. Aynı zamanda ağır geçirilen viral burun enfeksiyonları veya bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlar da sinüzit gelişimine neden olabilir.
Uygun sürede ve içerikte tedaviye rağmen düzelmeyen sinüzitlerde veya sık tekrarlayan sinüzitlerde, sinüzitin çevre yapılara yayıldığı durumlarda ve sinüslerin havalamasını bozan burun içi tıkanıklıklarda endoskopik sinüs cerrahisi (ESC) uygulanmaktadır.
Sinüs Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Endoskopik Sinüs Cerrahisi ameliyatı burun içinin ve sinüslerin iltihabi ve iltihap dışı hastalıklarında, endoskopik sistemlerle elde edilen görüntüler yardımı ile uçları burun içinde çalışmaya uygun aletler kullanılarak günümüzde başarı ile gerçekleştirilmektedir.
Sinüslerin göz, beyin gibi hayati organlarla komşu olması nedeni ile ameliyatı yapacak doktorun, bilgi ve deneyim birikimine sahip olması gereklidir.
Endoskopik sinüs cerrahisi ameliyatı burun içini büyüterek gösteren bir kamera sistemi ve uçları burun içinde çalışmaya uygun aletlerle gerçekleştirilir.Ameliyatta iltihaplı dokular/polipler temizlenir ve sinüs drenaj yollarının açılır. Ameliyat çoğunlukla genel anestezi altında yapılır ve 1,5-2 saat kadar sürer.
Bilgisayar Destekli Sinüs Cerrahisi (Cerrahi navigasyon-CN) Nedir?
Navigasyon ciahazları sinüs cerrahisi sırasında müdahale edilen noktanın sinüs anatomisi içindeki yerini üç boyutlu olarak gösteren cihazlardır ve hem sinüs cerrahisinin daha güvenle yapılmasını, hem de tüm hastalıklı bölgelere güvenle ulaşılmasını sağlayarak ameliyatın başarı şansını önemli ölçüde arttmaktadır.
Sinüzit Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci?
Ameliyat sonrası erken dönemde genelde hastalar rahattır ve ciddi bir ağrı şikayeti olmaz, basit ağrı kesiciler genellikle yeterli olmaktadır. Hastanede sıklıkla 1 gün yatış yeterlidir, bazen ameliyatın içeriğine göre aynı gün taburculuk ta mümkün olabilmektedir.
Endoskopik sinüs cerrahisi sonrası genelde burun boşluğunu tam olarak kapatmayan bir tampon konur ve hastalar burundan rahat nefes alabilmektedirler. Tamponlar genelde 2 gün sonra çıkarılır.
Hastalar ortalama 5.-6. günde işlerine dönebilmektedir.Tamponlar çıkarıldıktan sonra oluşabilecek burun içi kabukların temizlenmesi amacı ile hastalara burun yıkama solüsyonları verilir.
Balon Sinoplasti
Alın, yanak ve sfenoid sinüsleri tutan sınırlı hastalıklarda, tıkalı ya da daralmış boşalma kanallarının balon yardımı ile herhangi bir doku kesip çıkartmadan genişletilerek fonksiyonlarının sağlanmasıdır. Minimal doku travması ve komplikasyon riski olmaması gibi nedenlerle uygun vakalarda faydalı bir tekniktir.