Doğal Burun Nasıl Elde Edilir?

Burun estetiği ile doğal bir burun elde edebilmek için estetik açıdan iki temel özelliğin var olması gerekir. Bunlardan birincisi burnun yüzdeki komşu organlarla uyum içinde olmasıdır. Burnun uzunluğu, yüksekliği, burnun alınla ve burnun dudakla geçiş açıları gibi.

İkincisi ise burnun doğasında var olan detayları kendi içinde barındırması gerekliliğidir. Örneğin burun ucu ile burun sırtı arasında geçiş noktası oluşturan bir kırılma açısı, bu kırılma noktasından aşağıya her iki burun kanadı üst sınırına uzanan cilt oluğu var olmalı, burun üzerine ışık vurduğunda burun ucunda ve sırtında doğal burun ışık ve gölgeleri oluşmalıdır.

Bu kırılma noktalarının oluşumunda kıkırdakları birbirine ve burun cildini burun kıkırdak çatısına bağlayan bağların kritik önemi vardır. Burunun kendi estetik detayları ise en iyi bu yapıları koruyan cerrahi tekniklerle mümkündür.

Bu nedenle burun kemeri olan bir hastada kemerin indirilmesi, burun ucu düşük olan hastada burun ucunun kaldırılması, uzun burnun kısaltılması, kısa burnun uzatılması, yüksekliğinin değiştirilmesi doğal bir burun elde etmek için yeterli değil. Burun bu müdahalerle güzel olabilir, fakat doğallıktan uzaksa gene bakışların odak noktasıdır. Doğal burun detaylarla mümkün!

Açık mı, Kapalı mı?

Burun estetiği ameliyatları açık ve kapalı olmak üzere 2 teknikle yapılır. Ben hem açık hem de kapalı teknikle de ameliyat yapıyorum, fakat hastanın ihtiyacına göre tekniği belirlerken kapalı tekniğin benim tedavi algoritmada bir önceliği var. Bana burun estetiği için başvuran her hastamda düşündüğüm ilk şey “acaba bu burnu kapalı teknikle ameliyat edebilirmiyim?” sorusudur.

Kendi pratiğimde ilk planda burnun anatomik yapılarını koruyan, doku hasarı daha az olan ve daha doğal sonuçlar elde ettiğime inandığım kapalı tekniği uygun hastalarımda tercih etmekteyim.

İlginizi Çekebilir  Revizyon Burun Estetiği Nedir?

Günümüzde uyguladığımız geliştirilmiş kapalı rinoplasti tekniği (Karma Rinoplasti) ile açık rinoplastideki gibi burun ucu kıkırdakları dahil tüm yapılara ulaşabiliyor, açık teknikteki manevraları burun anatomik yapıları bozulmadan kapalı teknikle yapabiliyoruz.

Bana burun estetiği nedeni ile başvuran hastaların birçoğunda, kapalı rinoplastinin açık rinoplastiden temel farkının, burun delikleri arasındaki bölmeye cilt kesisi yapılmaması ve sonrasında burada kesi izi olamaması gibi bir algının olduğunu gördüm. Tabiki cilt kesisinin yapılmaması da kapalı rinoplastinin bir avantajı, fakat bundan daha önemlisi burun bağlarının korunması.

Burun Estetiği Teknikleri Nelerdir?

Neden burun ligamanları bu kadar önemli?

Burun cildi hemen altından başlayarak burun ucu kıkırdaklarını ve bunları alttan destekleyen burun bölmesini sararak burun tabanında sonlanan bir ligament sistemi (Pitanguy ligamenti) bulunmaktadır. Bu ligamament sistemi hem burun cildini altındaki kıkıradak iskelete sabitlemekte, hem de burun ucunun esnekliğini bozmadan kıkırdakları birarada tutmaktadır.

Bu bağ sistemi bozularak yapılan ameliyatlarda kıkırdaklarda yığılma ve burun ucunda düşme meydana gelmekte ve burun kıkırdak iskeletinde meydana gelen bu yükseklik kaybını kompanse etmek ve burnu yükseltmek amacı ile çoğu hastada burun kıkırdakları üzerine kıkırdak greftler koyma gerekliği doğmaktadır.

Bu ise burun ucunun görsel olarak doğallıktan uzaklaşmasına neden olmakta. Dolayısı ile burnun doğasında var olan estetik detaylarının oluşmasında bu bağ sistemi kritik rol oynamaktadır.

Kapalı teknikte bu bağları koruduğumuz için bu estetik detaylar da korumak mümkün oluyor. Sonuç olarak bir burun, doğasında var olan detayları ne kadar içeriyorsa o kadar doğaldır demek yanlış olamaz.

Kapalı tekniğin başka avantajları da vardır. Günümüzde uyguladığımız kapalı rinoplasti tekniğinde cilt ve ciltaltı dokulara daha uzak, daha derin bir plandan, kıkırdak zarı altından çalışıldığı için cilt, ameliyat sonrası daha az ödemlenir ve geç dönemde parlamaz.

İlginizi Çekebilir  Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

Cildin damarsal yapıları ve beslenmesi daha iyi korunur. Bunun yanında burun ucu hissiyatı daha çabuk gelir. Burun sert ve hareketsiz olmaz, burnunuz rahat hareket ettirilebilir. Açık rinoplasti ameliyatında, iki burun deliği arasındaki bölgeye yapılan bir kesi sonrasında burun cildi burun kıkırdak ve kemik çatısı üzerinden kaldırılır.

Kapalı rinoplastiye uygun olmayan; burun çatısı çökmüş, burun bölmesi ileri eğri olan, önceki ameliyatı açık teknikle yapılmış burunların revizyonlarında ve burun kıkıradaklarında aşırı asimetrisi olan hastalarda açık rinoplasti tercih edilmekltedir.

Burun Ucu Estetiği (Tip Plasti) ?

Yüzdeki simetriyi sağlama konusunda en önemli rolü burun ve burun ucu oynar. Çünkü burun ucunun dudakla yaptığı açı ifadenizi bile değiştirir. Burnun ucunun dudakla yaptığı açı düşük, yani burun ucu aşağıya bakıyor ve uzun ise ifadeniz sertleşir.

Burnunuzun uç kısmındaki kıkırdağın büyüklüğü burnunuzun olduğundan daha geniş görünmesine neden olur. Karşınızdaki kişi sizinle konuşurken bu simetri problemine dikkat etmeye ve burnunuzun ucuna bakarak konuşmaya devam edebilir.

Bu problemle karşılaşıyorsanız Tip Plasti olarak da bilenen burun ucu estetiği ameliyatı sizin için doğru bir seçenek olacaktır. Tip Plasti ameliyatında burnun genel ve anatomik yapısına müdahale edilmez. Burun ucundaki asimetri, genişlik, burun ucu düşüklüğü gibi şekil bozuklukları düzeltilerek burun ucunun açısı değiştirilir ve belirginleşmesi sağlanır.

Burun ucu ameliyatı, yapılacak işlemin özelliği ve cilt dokunuza göre 1-1,5 saat sürer. Bu ameliyatlarda burnun genel anatomisine müdahale olmadığı için morarma ve şişlik genellikle oluşmaz. Özellikle göz çevresi ve burun bölgenizde ödem yok denecek kadar azdır.

Alçı ve tampon uygulaması olmadığı için nefes alma sıkıntısı yaşanmaz. Günübirlik olarak nitelendirilen bu operasyonda hastanede kalmanıza gerek yoktur, aynı gün taburcu edilebilirsiniz. Bu nedenle günlük hayatınıza dönüşünüz çok hızlı gerçekleşir. 

İlginizi Çekebilir  Etnik Burun Estetiği Nedir?

Ameliyatsız Burun Estetiği Nedir?

Ameliyattan korkan ama burnuyla ilgili memnuniyetsizliği olan kişiler için iyi bir seçenek olan ameliyatsız burun estetiği uygulamaları hastaların yüz formunda mutlu eden sonuçlara ulaşmalarını sağlar.

Özellikle küçük dokunuşlarla burun sırt kontörünün düzenlenmesi, burun ucu düşüklüğünün kaldırılması gibi burun estetiği ameliyatı olmadan da değişiklik yapılabilecek hastalara dolgu işlemleri yapılabilir.

Ameliyatsız burun estetiği uygulamaları nelerdir?

Burun Dolgusu

Medikal estetik uygulamalarının vazgeçilmezlerinden biri olan ve güvenilirliği yüzünden tercih edilen enjeksiyon dolgu-filler uygulamaları, içerdiği hyaluronik asit ile cildi zamanın ve yaşlanmanın etkilerine karşı korurken burnunuzun şekline de müdahale edebilir.

Burun dolgusu ile burun kemeri ve burun ucu düşüklüğü gibi ameliyata gerek olmadan da düzeltilebilecek estetik değişiklikler yapılır.

Burun dolgusu işleminde en önemli nokta; yapılacak dolgu enjeksiyonunun oranının ihtiyacınızdan fazla uygulanmamasıdır. Gereğinden fazla uygulanan enjeksiyon burnunuzun olması gerekenden çok daha büyük görünmesine yol açabilir.

Burun Ucu Botoksu

Yüzdeki kırışıklıkların tedavisinde en çok kullanılan uygulamalardan biri olan botoks, kasları bloke etme özelliği ile burun ucuna uygulandığında burun ile dudak arasında burnu aşağıya çeken kası engelleyerek burun ucunuzun yükselmesine destek olur. Ayrıca bu işlemle konuşurken istemsizce hareket eden burnunuzun hareketini botoks enjeksiyonu ile engelleyebilirsiniz.

İple Burun Ucu Kaldırma

Burun ucunda düşüklük olan, ancak operasyondan korkan hastaların en sık tercih ettiği yöntemlerden biri olan iple burun ucu kaldırma, hem kalıcı bir etkiye sahip değildir hem de doğal bir görünüme sahip olmanızı engeller.

Burun ucunuzun daha kalkık bir görüntüye kavuşmasını istiyorsanız iyileşme süreci çok daha hızlı ve morluk, şişlik gelişme ihtimali çok daha düşük olan burun ucu estetiği (Tip Plasti) ameliyatı doğru bir karar olacaktır.